Δωρεάν διαδικτυακές ξεναγήσεις από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος
Η ξεναγός Αγγελική Κόμσιου
μας ξεναγεί στην αρχαία Εγνατία οδό
στην περιοχή της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση θα μας προσφέρει η Δραμινή ξεναγός κα. Αγγελική Κόμσιου στο ίχνος της αρχαίας Εγνατίας Οδού στο Νομό Δράμας, μέσα από το διαδίκτυο την Τρίτη 13 Απριλίου.
Η ξενάγηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού, που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, παρ’ όλα αυτά, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος βρίσκει τώρα την ευκαιρία να προσφέρει, μια σειρά από δωρεάν ξεναγήσεις, με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, προς τους φίλους της ξενάγησης και της αρχαιολογίας. Οι εκδηλώσεις αυτές καθυστέρησαν σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του Covid-19.
Η συγκεκριμένη ξενάγηση στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού στην περιοχή του Νομού Δράμας, θα γίνει από τη Δραμινή ξεναγό Άγγελική Κόμσιου, η οποία με ευγένεια δέχθηκε να μιλήσει στον «Πρωινό Τύπο» και να δώσει μια πρώτη ενδιαφέρουσα εικόνα, για το τι θα δούμε.
Η μετάδοση της ξενάγησης θα γίνει από το κανάλι του Συνδέσμου Ξεναγών στο YouTube την Τρίτη 13 Απριλίου και ώρα 19.00 και έχει κεντρικό τίτλο: «Από μια ρωμαϊκή ταβέρνα στο θριαμβικό τόξο των Φιλίππων. Η Εγνατία οδός στη περιοχή της Δράμας».
Σύμφωνα λοιπόν με την κα. Κόμσιου, «η διαδρομή θα ξεκινήσει από τη γέφυρα του Κούροβο, από τη γέφυρα πριν από τη Μαυρολεύκη. Εκεί που είναι και τα σύνορα Σερρών – Δράμας. Λίγο πιο πέρα έξω από τη Μαυρολεύκη, έχουμε πληροφορίες και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα, ότι λειτουργούσε μια ταβέρνα ως σταθμός της αρχαίας ρωμαϊκής Εγνατίας».
Η περιοχή στα αρχαία χρόνια
Όπως εξηγεί η κα. Κόμσιου, «θα ξεκινήσουμε με πληροφορίες σχετικά με αυτή την στάση επάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουμε το ίχνος της Εγνατίας, περνώντας ουσιαστικά ανάμεσα από τα τέσσερα χωριά: το Νεροφράκτη και το Καλαμπάκι που είναι πάνω από την Εγνατία και την Αγία Παρασκευή και τον Καλαμώνα που είναι κάτω από την Εγνατία.
Οπότε περνώντας μέσα από τον κάμπο, θα δώσουμε κάποιες πληροφορίες σε σχέση με όποια αρχαιολογικά ευρήματα έχουμε, αλλά κυρίως θα προσπαθήσουμε να δείξουμε την εικόνα της περιοχής εκείνα τα χρόνια. Γιατί δεν είναι τόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα, όσο το τι έβλεπε κανείς όταν περνούσε από εκεί. Και αυτό επειδή δεν έχουμε το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού, δεν έχει βρεθεί ακόμα αυτό, παρά μόνο έχουμε το ίχνος της».
Όπως σημειώνει η ίδια, «θα έχουμε φωτογραφίες τόσο από τα ευρήματα όσο και από τα μέρη που περνάμε, θα δούμε σε ποιο σημείο είμαστε, ποια είναι η μορφολογία της περιοχής, πώς ήταν όταν περνούσαν οι αρχαίοι από αυτό το μέρος. Θα μιλήσουμε για τη βάλτα της Δράμας, για την αποξήρανση που έγινε, γιατί τώρα έχουμε άλλη εικόνα της περιοχής από αυτήν που ήταν εκείνα τα χρόνια, οπότε το 1923 εγκαταστάθηκαν στις περιοχές αυτές οι πρόσφυγες το 1923 και δημιούργησαν τα χωριά που βρίσκονται εκεί».
Στο θριαμβικό τόξο των Φιλίππων
Τέλος, η κα. Κόμσιου, μας εξηγεί ότι «θα γίνει αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα του Καλαμπακίου που είναι στο Μουσείο της Δράμας, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά σε σχέση με την αρχαία Εγνατία και θα καταλήξουμε στο θριαμβικό τόξο των Φιλίππων, που δεν είναι πολύ γνωστό. Είναι μια αψίδα, μια καμάρα, η οποία βρίσκεται στα χωράφια, ακριβώς στα σύνορα Δράμας – Καβάλας. Είναι ένας σωρός από ερείπια που έχει σκεπαστεί από τα χόρτα, αλλά ξέρουμε πως ήταν. Εκεί θα σταματήσει και η περιήγηση, γιατί από εκεί και πέρα μπαίνουμε πλέον στην κατ’ εξοχήν περιοχή των Φιλίππων.
Η παρουσίαση αυτή γίνεται με σκοπό να δούμε αρχικά αυτό το τμήμα της Εγνατίας που είναι άγνωστο στην περιοχή της Δράμας και κατά δεύτερον μέσα απ’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποια τμήματα από την ιστορία της Δράμας.
Ούτως ή άλλως, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και οι αρχαιολόγοι της, ασχολούνται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν και νέα ευρήματα τα οποία απ’ όσο ξέρω ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα. Εμείς θα τα δούμε από την ξεναγική του πλευρά».
Το πρόγραμμα
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις στο κανάλι του Συνδέσμου, στο Youtube, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/channel/UCLWv8Igb_xcZeOD32KOP_EA
Συγκεκριμένα, οι διαδικτυακές ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο είναι οι παρακάτω:
Παρασκευή, 09/04, στις 19:00,
«Η sub terra Θεσσαλονίκη – Η ανάδυση της υπόγειας πόλης από το 1917 έως σήμερα»
Ξεναγός: Ιωάννης Κιουρτσόγλου
Τρίτη, 13/04, στις 19:00,
«Από μια ρωμαϊκή ταβέρνα στο θριαμβικό τόξο των Φιλίππων. Η Εγνατία οδός στη περιοχή της Δράμας»
Ξεναγός: Αγγελική Κόμσιου
Πέμπτη, 15/04, στις 19:00,
«Οδός Αγίας Σοφίας – Ένας δρόμος, πολλά πρόσωπα»
Ξεναγός: Αναστασία Γαϊτάνου
Τρίτη, 20/04
«Οι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης από το χθες στο σήμερα»
Ξεναγός: Φωτεινή Λυκισά.