Home > Πρώτο Θέμα > Υδρολογική έρευνα από το ΔΙΠΑΕ για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο Κάτω Νευροκόπι

Υδρολογική έρευνα από το ΔΙΠΑΕ για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο Κάτω Νευροκόπι

Ημερίδα στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για τα πλημμυρικά φαινόμενα

Υδρολογική έρευνα από το ΔΙΠΑΕ για

την αντιμετώπιση των πλημμυρικών

φαινομένων στο Κάτω Νευροκόπι

► Πώς τα πλημμυρικά φαινόμενα στη λεκάνη του Οχυρού επηρεάζουν το υπόγειο οικοσύστημα του Αγγίτη

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Γ. Ζαΐμης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ημερίδα με θέμα τη διενέργεια υδρολογικής έρευνας για τη διαχείριση υδάτινων πόρων στην υδρολογική λεκάνη Οχυρού Δήμου Κ. Νευροκοπίου, πραγματοποιείται την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο Νευροκόπι.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) που είχε και την ευθύνη της έρευνας, σε συνεργασία με το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, στα πλαίσια της προγραμματικής τους σύμβασης και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και 10.00 το πρωί.

Εισηγήσεις στην ημερίδα θα έχουν: Ο Δρ. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης, Δασολόγος-Υδρολόγος,  Αναπλ. Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.Ε., Δρ. Πασχάλης Κουταλάκης, Γεωλόγος-Υδρολόγος-Ερευνητής, ο κ. Κασαπίδης Ιορδάνης, Δασοπόνος-Υδρολόγος-Ερευνητής, Υποψ. Διδάκτωρ Δασολογίας Δ.Π.Θ και ο κ. Γκιάτας Γεώργιος, Δασοπόνος-Υδρολόγος-Ερευνητής.

Για το σημαντικό αυτό έργο, τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί όλο αυτό διάστημα της υδρολογικής μελέτης, μίλησε στον «Π.Τ.» ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΙΠΑΕ κ. Ζαΐμης, επισημαίνοντας αρχικά ότι, «στόχος της μελέτης ήταν να υπάρξει μια καλή βάση δεδομένων, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες στην περιοχή».

Σπήλαιο Αγγίτη

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και σε τι αναφέρονται τα συμπεράσματα αυτά, ο κ. Ζαΐμης σημειώνει ότι, «ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι όλο αυτό το νερό περνάει από τις καταβόθρες και καταλήγει στον Αγγίτη. Αυτό σημαίνει ότι εκεί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί όλο αυτό το νερό καταλήγει στο υπόγειο σύστημα του Αγγίτη. Κάποιοι επισημαίνουν ότι πρέπει να καθαριστούν οι καταβόθρες. Όμως, εμείς θεωρούμε ότι για να γίνει κάτι σωστό εκεί, θα πρέπει να έρθουμε πρώτα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Σπηλαίου Αγγίτη, να δούμε ποιες πρέπει να είναι οι παροχές και πόσο νερό πρέπει να περνάει. Γιατί, αν διαταράξουμε εμείς το οικοσύστημα, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και να αλλοιωθεί το Σπήλαιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση».

Έντονα καιρικά φαινόμενα

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Ζαΐμης και στα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία τον τελευταίο καιρό αυξάνονται συνεχώς. Όπως τονίζει, «με τα ολοένα και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, θεωρούμε ότι θα αυξηθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος όπως και σε άλλες περιοχές. Η δική μας πρόταση – αν και στην πόλη του Νευροκοπίου μπορούν να γίνουν κάποια τεχνικά έργα – είναι περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική, ώστε να μειωθεί το νερό. Προτιμούμε τις φιλοπεριβαντολλογικές δράσεις, γιατί πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα θα προσφέρουν καλύτερες λύσεις».

Μέτρηση στάθμης νερού

Όπως τονίζει στο σημείο αυτό ο κ. Ζαΐμης, «έχουμε τοποθετήσει και ένα υδρομετρικό σταθμό που μετράει την στάθμη του νερού στο χείμαρρο, που σημαίνει ότι μπορεί να μας δίνει πληροφορίες σε περίπτωση που αυτή ανέβει πιο νωρίς και να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι. Αυτό ήταν από τα σημαντικότερα πράγματα που έγιναν στο πλαίσιο του έργου».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «με βάση τα δεδομένα – γιατί δεν κοιτάμε μόνο τις πλημμύρες – θεωρούμε σωστό να γίνουν και κάποιες οικοτουριστικές δράσεις, ώστε να βοηθηθεί η περιοχή. Αυτό είναι ένα περαιτέρω συμπέρασμα».

Καθόλου καλά τα παλαιότερα δεδομένα

Ερωτώμενος αν  υπήρχαν και παλαιότερα δεδομένα για την περιοχή, ο κ. Ζαΐμης διευκρινίζει ότι «συγκεντρώσαμε παλαιότερα δεδομένα, όμως αυτά δεν είναι και πολύ καλά. Μέχρι τώρα έχουμε τοποθετήσει 3 μετεωρολογικούς σταθμούς, ενώ έναν ακόμα έχει τοποθετήσει και ο κ. Λαγουβάρδος με ένα άλλο έργο και έτσι έχουμε ακόμα καλύτερα δεδομένα».

Οι διατομές του χειμάρρου

Ιδιαίτερη σημασία δίνει επίσης ο κ. Ζαΐμης, και στο ζήτημα της καταγραφής των διατομών του χειμάρρου Κ. Νευροκοπίου επισημαίνοντας: «Έχουμε κάνει μια πολύ καλή καταγραφή των διατομών  του χειμάρρου μέσα στην πόλη του Νευροκοπίου, όπου γνωρίζουμε πλέον  υψόμετρα και άλλα σημεία, που σημαίνει ότι έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε μετά από ποια στάθμη μπορεί να αρχίσει η πλημμύρα. Εκεί έγινε αναλυτική καταγραφή και με drown και άλλα εργαλεία. Θεωρούμε ότι υπάρχει πλέον μια καλή βάση δεδομένων».

Όπως τονίζει στο σημείο αυτό, «θεωρούμε λοιπόν ότι υπάρχει μια πολύ καλή βάση δεδομένων και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα, χρειάζεται μια καλή χρηματοδότηση ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν είτε μέσω Interreg, είτε μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας».