Home > νέα > Υδρολογική μελέτη με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στην υδρολογική λεκάνη του Οχυρού του Κάτω Νευροκοπίου – Από το GERI Lab του  τμήματος  Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας

Υδρολογική μελέτη με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στην υδρολογική λεκάνη του Οχυρού του Κάτω Νευροκοπίου – Από το GERI Lab του  τμήματος  Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας

Από το GERI Lab του  τμήματος  Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας

Υδρολογική μελέτη με την χρήση καινοτόμων

τεχνολογιών στην υδρολογική λεκάνη

του Οχυρού του Κάτω Νευροκοπίου

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τις μετρήσεις που έχει ξεκινήσει στην περιοχή του Οχυρού Κ. Νευροκοπίου, το Εργαστήριο Γεωμορφολογίας, Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών (Geri Lab) του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Δράμα.

Το περασμένο Σάββατο 2 Απριλίου το Εργαστήριο Γεωμορφολογίας και Εδαφολογίας (Geri Lab), προχώρησε σε μετρήσεις στην περιοχή της λεκάνης του Οχυρού στα πλαίσια του έργου  «Διενέργεια υδρολογικής έρευνας για τη διαχείριση υδάτινων πόρων στην υδρολογική λεκάνη Οχυρού Δήμου Κ. Νευροκοπίου» με ακρωνύμιο «ΟΧΥΡΟ ΑΝΤΙ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ».

Το έργο αποτελεί μια συνεργασία του εργαστηρίου Γεωμορφολογίας, Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών (GERi Lab) του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) με το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν  δράσεις που γίνονται σε διάφορα κύρια σημεία της υδρολογικής λεκάνης απορροής και για διαφορετικές χρονικές περιόδους με απώτερο σκοπό την δημιουργία προτάσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής και της μετρίασης πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε  καταγραφή των διατομών ενεργής κοίτης υδατορεμάτων, το βάθος του νερού, της ταχύτητα και την υδατοπαροχή των υδάτων με χρήση υδρολογικού μυλίσκου.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν αποτυπώσεις της υδάτινης κατάστασης με επίγεια φωτογραφικά και εναέρια μέσα (drone). Τέλος, έλαβε χώρα δοκιμαστική σάρωση υδατοδεξαμενής στην τεχνητή λίμνη Λευκογείων με ειδικά μέσα (sonar και υποβρύχιο drone) για την αποτύπωση του βάθους του πυθμένα.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει άμεση επικαιροποίηση του πυθμένα και να υπολογιστεί ο πραγματικά διαθέσιμος όγκος νερού και ο όγκος ιζήματος που έχει αποτεθεί στις τεχνητές λίμνες της περιοχής. Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται αποτελούν καινοτομίες για την βιώσιμή διαχείριση των υδάτινων πόρων και τον μετριασμό πλημμυρικών φαινόμενων.