Home > νέα > Η υλοποίηση του ΤΕΒΑ στο Ν. Δράμας 2.885 οικογένειες έχουν ωφεληθεί στη Δράμα και στο Ν. Δράμας οι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 5.500

Η υλοποίηση του ΤΕΒΑ στο Ν. Δράμας 2.885 οικογένειες έχουν ωφεληθεί στη Δράμα και στο Ν. Δράμας οι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 5.500

Η υλοποίηση του ΤΕΒΑ στο Ν. Δράμας

2.885 οικογένειες έχουν ωφεληθεί

στη Δράμα και στο Ν. Δράμας

οι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 5.500

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Απολογισμό εφ’ όλης της ύλης, πραγματοποίησε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του για την διαχείριση του προγράμματος του ΤΕΒΑ, για το Νομό Δράμας.

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν, μια πρώτη παρουσίαση του συνόλου του έργου του ΤΕΒΑ, όπου η Δράμα είναι ο επικεφαλής εταίρος της Σύμπραξης για τον Δήμο της Δράμας και για τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού μας.

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ, εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το Πρόγραμμα, υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο κ. Μωυσιάδης, αφού έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος, στη συνέχεια παρουσίασε τους συνεργάτες και υπεύθυνους ο καθένας στον τομέα, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ΤΕΒΑ στο Νομό μας.

APOLOGISMOS TEBA

Από αριστερά, η κα. Σ. Μαυρίδου, η κα. Α. Βεζυρτζόγλου, ο κ. Α. Μωυσιάδης, η κα. Α. Στεργιοπούλου, και ο κ. Ν. Ταντσίδης.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι: ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, η υπεύθυνη του προγράμματος και κοινωνική λειτουργός κα. Αναστασία Στεργιοπούλου, η ψυχολόγος κα. Σαββίνα Μαυρίδου, η κοινωνική λειτουργός κα. Αθηνά Βεζυρτζόγλου, ο μηχανικός Η/Υ κ. Νίκος Ταντσίδης, ο διατροφολόγος κ. Νίκος Χρηστίδης, καθώς και το προσωπικό γενικών καθηκόντων, οι κ.κ. Θεόδωρος Γιάγκου και Κωνσταντίνος Κασαπίδης.

Όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο κ. Μωυσιάδης, «Από τις πληροφορίες που έχουμε από άλλους Δήμους, το θέμα δεν είναι να μοιράζονται απλά τα προϊόντα, αλλά να καταφέρεις να κρατήσεις και σε ένα υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ανθρώπους που υποφέρουν στην περίοδο που διανύουμε. Να τηρηθεί δηλαδή, η εχεμύθεια και ο σεβασμός σε αυτό που περνάνε.

Ο δραμινός κόσμος, έχει μείνει πάρα πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το πρόγραμμα, και μάλιστα οι συνάδελφοι έφτασαν την Δράμα πρώτη πανελλαδικά στην υλοποίηση του έργου του ΤΕΒΑ, όπου μάλιστα η δουλειά τους γίνεται «πιλότος» και για τους υπόλοιπους Δήμους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο Δράμας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα η οποία αφορά στα απολογιστικά στοιχεία όλων των δράσεων σχετικά με το επισιτιστικό πρόγραμμα βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

 

Στατιστικά στοιχεία ΤΕΒΑ

Στο σύνολο της σύμπραξης σε όλο τον Νομό Δράμας, ωφελήθηκαν 2.885 οικογένειες, από το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ. Στο σύνολο τους, οι ωφελούμενοι ανέρχονται στις 5.500 χιλιάδες. Παράλληλα, σε όλη τη σύμπραξη, έχουν γίνει 18 διανομές στο διάστημα των τελευταίων 17 μηνών, και έχουν μοιραστεί πάνω από 700 τόνοι προϊόντων, τα οποία ήταν τρόφιμα, είδη καθαριότητας κλπ.

Από την πλευρά του επιστημονικού προσωπικού, έχουν υλοποιηθεί 240 ατομικές συνεδρίες και 50 ομαδικές συναντήσεις, σε όλους τους Δήμους του Νομού Δράμας.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν δημιουργήσει 15 ημερίδες ενημέρωσης, με θέματα που συζητήθηκαν όπως είναι η κρίση και η αλληλεγγύη στις ημέρες που διανύουμε, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών κατά την διάρκεια των εξετάσεων.

«Εργαστήκαμε πολλές εργατοώρες, μέσα και έξω από το ωράριο μας για να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ, και πιστεύω ότι αξίζει πραγματικά να συνεχίσουν να υλοποιούν ένα έργο το οποίο έφτασαν σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, και έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη αυτής της συνέχειας.

Το συνολικό ποσό αυτό των 1.428.000 ευρώ, είναι τα χρήματα τα οποία διαχειρίστηκε το ΤΕΒΑ για την σύμπραξη της Δράμας. Υλοποιήσαμε με σεμνότητα, ταπεινώτητα, σεβασμό και αγάπη προς τους συνδημότες μας το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει πάρει ποτέ ο Δήμος μας.

Είμαστε οι πρώτοι, που προχωράμε σε συμπληρωματικό διαγωνισμό, από ολόκληρη την Ελλάδα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μωυσιάδης.

Σ. Μαυρίδου, ψυχολόγος

Η κα. Μαυρίδου, μας εξήγησε ότι αφορά στον δικό της τομέα, και τις ατομικές υποστηρικτικές θεραπείες με ωφελούμενους που πραγματοποίησαν, αλλά και τις ομαδικές συναντήσεις σε όλους τους εταίρους.

«Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, γιατί η κατάσταση έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε ψυχικές διαταραχές. Είδαμε τι είναι η κατάθλιψη, την αντιμετώπισή της, την διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαμε και μια σειρά από ημερίδες με μεγάλη απήχηση στον κόσμο, σε Νευροκόπι, Καλαμπάκι, Δράμα, Πετρούσα, Προσοτσάνη, Χωριστή και στο Παρανέστι», σημείωσε η κα. Μαυρίδου.

 

Α. Βεζυρτζόγλου, κοινωνική λειτουργός

Στα συνοδευτικά μέτρα του ΤΕΒΑ, όπως μας ενημέρωσε η κα. Βεζυρτζόγλου, μέσα από τις ομαδικές και τις ατομικές συνεδρίες, στόχος ήταν η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

Στις ομαδικές συνεδρίες, συζητήθηκαν κοινωνικά θέματα τα οποία απασχολούσαν τους ωφελούμενους, ενώ στις ατομικές ασχολήθηκαν κυρίως με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Ένας ακόμη τομέας με τον οποίο ασχολήθηκαν κυρίως τους θερινούς μήνες, ήταν η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

«Παράλληλα, προσπαθήσαμε να ασχοληθούμε και με την υποστήριξη της τρίτης ηλικίας, καθώς επίσης και με την δικτύωση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας όλου του Νομού.

Με τη συνεργασία και των υπόλοιπων δυο ειδικοτήτων, του ψυχολόγου και του διατροφολόγου, παρείχαμε υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα στους ωφελούμενους, τις οποίες είχαν ανάγκη.

Πιστεύουμε, ότι καλύψαμε επαρκώς τις ανάγκες τους και είμαστε εδώ να συνεχίσουμε σε οτιδήποτε άλλο χρειαστούν», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Βεζυρτζόγλου.

 

Νίκος Ταντσίδης, μηχανικός υπολογιστών

Ο κ. Ταντσίδης, έχει αναλάβει το κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης του έργου, σε ότι αφορά στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι ώστε να προχωρήσει το έργο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την οργάνωση και τον σχεδιασμό των διαδικασιών, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε τα προϊόντα από τον προμηθευτή, να φτάνουν κατευθείαν στα χέρια των ωφελουμένων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταντσίδης, «διαχειριστήκαμε έναν τεράστιο όγκο προϊόντων. Ήταν πολλά πράγματα από αυτά που ασχοληθήκαμε άγνωστα, διότι όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα η Δράμα ήταν μπροστά σε ότι γινόταν αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο και την υλοποίηση του στην Ελλάδα, οπότε καθετί δοκιμαζόταν από εμάς και πάρα πολλές φορές κάναμε την «εκσφαλμάτωση» όλων των προβλημάτων που προέκυπταν.

Στη συνέχεια οι υπόλοιποι Δήμοι, παρακολουθούσαν πως προχωράμε και κατόπιν έβρισκαν κάποια θέματα έτοιμα», δήλωσε ο κ. Ταντσίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε ο κ. Ταντσίδης ότι όλες οι συναλλαγές οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί, είναι περασμένες στο πληροφοριακό σύστημα, και είναι διαθέσιμες για τις ελεγκτικές αρχές, κυρίως για την διαχειριστική αρχή και τον Δήμο Δράμας.

 

Αναστασία Στεργιοπούλου, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος ΤΕΒΑ

Όπως σημείωσε η κα. Στεργιοπούλου, «το ΤΕΒΑ, ήταν ένα ογκώδες πρόγραμμα το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ήταν πολυποίκιλο, και καταφέραμε ως επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Δράμας της Κοινωνικής Σύμπραξης Αλληλεγγύης στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, να προηγηθούμε όλων των άλλων κοινωνικών συμπράξεων, να προχωρήσουμε και να διανέμουμε έναν τεράστιο όγκο προϊόντων, σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ωφελουμένων».

Παράλληλα, η κα. Στεργιοπούλου, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αρκετά ενθαρρυντικά είναι για τους ωφελούμενου, καθώς όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, βοηθήθηκαν ώστε να ενταχθούν εκ νέου στο κοινωνικό περιβάλλον, και να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις.