Δηλώσεις του Σάββα Καλεντερίδη στον «Π.Τ.»¨
Υπάρχει εθνικό σχέδιο
για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας
του Ποντιακού Ελληνισμού;
Καλεντερίδης: «Το σχέδιο της Γενοκτονίας ήταν ένα: η εξάλειψη των χριστιανικών λαών της Ανατολίας».
Του Θανάση Πολυμένη
Στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος», πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η πρώτη εκδήλωση ήταν το πρωί της περασμένης Κυριακής 14 Μαΐου, με την τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας στο δημοτικό κήπο, με απόδοση θρήνου και κατάθεση στεφάνων.
Επίσης, την Τρίτη 16 Μαΐου, στο Δημοτικό Ωδείο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κώστα Καπετανίδη με τίτλο: «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού». Το βιβλίο αφορά στην ιστορία του δημοσιογράφου του Πόντου στην περιοχή της Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος διώχθηκε από το κεμαλικό καθεστώς της εποχή και τον Τοπάλ Οσμάν και στο τέλος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην αγχόνη το Νοέμβριο του 1921.
Το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, με καλεσμένο τον γνωστό συγγραφέα και γεωστρατηγικό αναλυτή και αξιωματικό ε.α., Σάββα Καλλεντερίδη, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας: Υπάρχει εθνικό σχέδιο;»
Στην ίδια εκδήλωση, ο χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αμισού, απέδωσε δύο παραδοσιακά τραγούδια.
Καλλεντερίδης: Στόχος η Διεθνοποίηση
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας σημειώνοντας ότι «παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορία, δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε, όσον αφορά κυρίως τη διεθνοποίηση».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του εσωτερικού μετώπου σημειώνει ότι, «σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει γίνει πλέον αποδεκτό και από τα πολιτικά κόμματα και από την κοινωνία – και δεν αναφέρομαι στους ποντιακής προσφυγικής καταγωγής Έλληνες – αναφέρομαι στον απανταχού Ελληνισμό. Απλά να σας πω ότι ο δήμαρχος της Πάφου διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις, που συγκεντρώνουν μέχρι και 2.000 άτομα. Περισσότερους απ’ όσου συγκεντρώνονται στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη».
Όπως τονίζει ο κ. Καλεντερίδης, «θέλω να πω ότι έγινε κτήμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας το ζήτημα της Γενοκτονίας. Δυστυχώς όμως, τα γεωπολιτικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των χωρών, στέκουν εμπόδιο στη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας από Κοινοβούλια διαφόρων χωρών του κόσμου. Αυτό είναι μια γενική διαπίστωση. Ειδική διαπίστωση είναι ότι, παρ’ όλα αυτά οι Αρμένιοι έχουν πετύχει σε πάνω από 30 χώρες τον στόχο τους, ενώ εμείς έχουμε μείνει αρκετά πίσω».
Αναφορικά με την πιθανότητα μιας κοινής προσπάθειας λαών που έχουν τα ίδια βιώματα, αν θα βοηθήσουν στο ζήτημα της διεθνοποίησης, η ο κ. Καλεντερίδης τόνισε ότι «ασφαλώς αν ενώσουμε δυνάμεις μπορεί να γίνει. Ξέρετε όμως, ότι, τα κράτη και οι λαοί έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Και η συγκυρία μερικές φορές του ενός, δεν επιτρέπει την συνταύτιση του αγώνα με του άλλου. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από την στρατηγική που ακολούθησαν οι Αρμένιοι, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν κράτος – ιδρύθηκε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 – οργανώνοντας τις Κοινότητές τους ανά τον κόσμο, κατόρθωσαν αυτό το θαύμα της αναγνώρισης σε πάνω από 30 χώρες. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το μελετήσουμε και με βάση αυτό να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας».
Μόνο ενωμένοι…
Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τα του οίκου μας, προτού επιδιώξουμε την συμπόρευση με τους Αρμενίους και τους Ασσύριους και όποιον άλλο λαό υφίσταται Γενοκτονία, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με την ένωση στο εσωτερικό. Δηλαδή, η Γενοκτονία δεν ήταν άλλο σχέδιο για τους Έλληνες του Πόντου, άλλο για τη Θράκη και άλλο για τη Μικρασία. Ένα ήταν το σχέδιο της Γενοκτονίας. Στόχος ήταν η εξάλειψη των χριστιανικών λαών της Ανατολίας. Δηλαδή Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων. Άρα πρέπει να κάνουμε κοινή στρατηγική στο εσωτερικό και στη συνέχεια να επιδιώξουμε κοινή στρατηγική με τους άλλους».
Στο σημείο αυτό, τού αναφέρουμε τη μεγάλη συνάντηση Ποντίων, Θρακών και Μικρασιατών που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για την οποία σημειώνει ότι, «είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ομιλών έχει μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά, όταν τίθενται τέτοια ζητήματα, μπαίνουν θέματα που θα έλεγα ότι προβάλουν την αντιπαλότητα και αυτό είναι λάθος. Δεν σημαίνει “ο γέγονε, γέγονε”. Ξεκίνησαν πρώτα οι Πόντιοι, ακολούθησαν οι Μικρασιάτες και μετά οι Θρακιώτες. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα πραγματικά. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη τα όποια παράπονα έχει η κάθε πλευρά και να δούμε το μέλλον και όχι το παρελθόν. Ιδιαίτερα όταν το παρελθόν δεν μας διδάσκει».