Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο της διοίκησης Μέτιου
Υπερψηφίστηκαν το Τεχνικό
Πρόγραμμα, το Πρόγραμμα Δράσης
και ο Προϋπολογισμός της ΑΜΘ
► Χρ. Τοψίδης: «Φιλοδοξία μας είναι, η ΑΜΘ αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι σημαντικά διαφοροποιημένα στο τέλος της πενταετούς θητείας μας»
Του Θανάση Πολυμένη
Συνεδρίασε για τελευταία φορά κατά πάσα πιθανότητα το Περιφερειακό Συμβούλιο επί διοίκησης Χρ. Μέτιου της Αν. Μακεδονίας – Θράκης με δύο συνεδριάσεις.
Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπερψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Δράσης για το 2024 και ακολούθως υπερψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός για το 2024. Για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, είναι προαπαιτούμενο να ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, «η συνεδρίαση κύλησε πολύ ομαλά, καθ’ ότι υπήρξε απόλυτη σύμπνοια και από τις υπόλοιπες παρατάξεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση και βεβαίως, τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και το Πρόγραμμα Δράσης, περιλαμβάνουν κυρίως τα συνεχιζόμενα έργα, έργα και δράσεις τα οποία επαναλαμβάνονται κατ’ έτος και οι οποίες δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν».
Όπως εξηγεί επίσης ο κ. Παπαθεοδώρου, «αν κρίνει η νέα διοίκηση να προσθέσει εν συνεχεία και να τροποποιήσει το Πρόγραμμα και Έργα μπορεί ελεύθερα να το κάνει».
Δηλώσεις Χρ. Τοψίδη
Κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλώσεις προς το σώμα έκανε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, όπου μεταξύ άλλων ευχαρίστησε «τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Θέλω, επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους της παράταξής μας για την συστράτευσή τους στην κοινή προσπάθεια. Όπως επίσης, θέλω να συγχαρώ και τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκλογές, είτε εξελέγησαν, είτε όχι. Νιώθω ότι αυτό είναι όχι μόνο στοιχείο πολιτικού πολιτισμού, αλλά και υποχρέωση δημοκρατικής ουσίας, καθώς κατά την δική μας άποψη στο ΠΣ δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Υπάρχουν βεβαίως διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι στοιχείο της δημοκρατίας αλλά και της δημοκρατικής θεώρησης, η οποία θέλουμε να μας χαρακτηρίζει. Οι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και όποιος αντιστρατεύεται την αναπτυξιακή προσπάθεια που δικαιούται η περιφέρειά μας».
Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Τοψίδης, «φιλοδοξία μας είναι, η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι σημαντικά διαφοροποιημένα στο τέλος της πενταετούς θητείας κατά την οποία η ΑΜΘ θα διοικηθεί από την «Περιφερειακή Σύνθεση». Στόχος μας είναι η ΑΜΘ να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κατάταξης των περιφερειών. Για να επιτευχθεί ο στόχος σκοπεύουμε να αναδιατάξουμε όσο είναι εφικτό τις δυνάμεις της περιφέρειας αλλά και να εισάγουμε και να εφαρμόσουμε την διεκδίκηση ως έννοια και ως πρακτική έναντι κυρίως της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ. Ως ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε η παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» να δεχθούμε ότι αρκούμαστε με ό,τι μας παρέχουν και να μην διεκδικούμε όπως κάνουν όλες οι διοικήσεις των περιφερειών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».
Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να δρομολογήσουμε τις προσπάθειες μας επενδύοντας πόρους εκεί όπου συγκλίνουν η επιστημονική προσέγγιση αλλά και όπου παρέχεται ο υψηλότερος πολλαπλασιαστής που εγγυάται την καλύτερη απόδοση προς όφελος της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πρέπει να αποκτήσει ένα όραμα ανάπτυξης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιφερειακής προοπτικής.
Όσον αφορά την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου (καθώς και των άλλων οργάνων) θεωρούμε ότι υποχρέωση της νέας διοίκησης είναι να επιτευχθεί η αναβάθμιση της λειτουργίας με έμφαση σε συζητήσεις ουσίας με γνώμονα την συνθετική λειτουργία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί σε ουσιαστική βάση και όχι σε μία διεκπεραιωτική λογική, όπου το επιτάσσει η νομοθεσία».