Δηλώσεις του προέδρου του Ν.Τ. Δράμας του ΤΕΕ κ. Παράσχου στον «Π.Τ.»
Υπήρξε κίνδυνος να κλείσει το Νομαρχιακό
Τμήμα Δράμας του ΤΕΕ καθώς και
το Περιφερειακό Τμήμα Αν. Μακεδονίας
► Πολλοί μηχανικοί εγγράφονται στο ΤΕΕ για να αποκτήσουν την ιδιότητα του μηχανικού και έπειτα φεύγουν στο εξωτερικό
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑΣ από τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, είναι οι πολιτικοί μηχανικοί. Πολλοί είναι εκείνοι, που τα τελευταία χρόνια έμειναν χωρίς δουλειά, ή αρκέστηκαν στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, ή ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κυρίως νέων ανθρώπων, έφυγε στο εξωτερικό.
Το περασμένο Σάββατο στη Δράμα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικής Έρευνας (ΙΟΒΕ), πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, από την οποία μπορεί κανείς να βγάλει αρκετά συμπεράσματα. Μιλώντας μεταξύ άλλων στο – δυστυχώς χαμηλό σε αριθμό – κοινό, ο καθηγητής Οικονομικών κ. Βέττας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, ένας από τους τρόπους για να βγει η χώρα από την κρίση, είναι και ο τομέας των κατασκευών. Εννοώντας μ’ αυτό, οικοδομικές κατασκευές, διάφορα έργα, ανοικοδόμηση. Ή τουλάχιστον, ό,τι μπορεί να συμπεριλαμβάνει ο κλάδος των κατασκευών, από πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, χτίστες κτλ. Πρόκειται για έναν κλάδο με αρκετά μεγάλο εύρος, που ένα έργο μπορεί να απασχολήσει δεκάδες επαγγελματίες.
Σημαντικό σημείο στο οποίο είχε σταθεί ο κ. Βέττας, αλλά και οι άλλοι ομιλητές κ.κ. Κυριακόπουλος και Τσακανίκας, είναι η αποχώρηση πολλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το γνωστό σε όλους μας brain drain. Και ένας από τους στόχους της πολιτείας σήμερα, θα πρέπει να είναι το πώς αυτά τα άτομα θα επιστρέψουν στη χώρα.
Το φευγιό των πολιτικών μηχανικών
Η ημερίδα αφορούσε το θέμα: «Οικονομία, Εκπαίδευση και Δημογραφικό», ενώ συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας.
Ευκαιρίας δοθείσης, ο «Πρωινός Τύπος» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του ΤΕΕ και αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.
Αναφερόμενος στη ημερίδα, ο κ. Παράσχου είχε σημειώσει ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δικό του επάγγελμα, αυτό των πολιτικών μηχανικών.
Όπως επεσήμανε ιδιαίτερα προς τον «Π.Τ.», «ως ΤΕΕ, αυτό που έχουμε να πούμε, είναι ότι βλέπουμε καθημερινά νέους συναδέλφους, είτε να ζητάνε τη διαγραφή τους από το Επιμελητήριο, είτε να φεύγουν στο εξωτερικό. Κυρίως όμως, οι διαγραφές γίνονται επειδή φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ η τάση αυτή δεν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχου, «οι νέοι συνάδελφοι που εγγράφονται πλέον, ειδικά μετά την αποδέσμευση της ιδιότητας από την ασφάλιση, γράφονται τα τελευταία χρόνια με μοναδικό σκοπό να αποκτήσουν την ιδιότητα του μηχανικού και στη συνέχεια να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες».
Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ, ότι τα τελευταία αποδεσμεύτηκε η ιδιότητα του μηχανικού από το ασφαλιστικό τους, καθώς όσοι ζητούσαν να διαγραφούν δεν μπορούσαν να το κάνουν και ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν ασφάλιστρα, ενώ είχαν μηδενικά έσοδα. Έτσι, πλέον μπορούν να κρατούν την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού μέσω του Μητρώου τους στο ΤΕΕ, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ασφάλιστρα και έτσι μπορούν να βγουν σε χώρες του εξωτερικού.
Παραμένοντας σ’ αυτό ο κ. Παράσχου, σημειώνει ότι «αν το δούμε ανάποδα, όλα αυτά επηρεάζουν και το δημογραφικό και την οικονομία. Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να βρεθεί ένας τρόπος από την πολιτεία να αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατεί».
Ο κ. Κώστας Παράσχου, πρόεδρος του Ν.Τ. Δράμας του ΤΕΕ
και αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Τ. Αν. Μακεδονίας.
Πιθανότητα κλεισίματος του Ν.Τ. Δράμας του ΤΕΕ;
Αναφερόμενος στις εκλογές για τα όργανα του ΤΕΕ που είναι στις 3 Νοεμβρίου, ο κ. Παράσχου επισημαίνει στον «Π.Τ.». ότι, «η Δράμα διεκδικεί να κρατήσει το Νομαρχιακό Τμήμα της ανοικτό, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα όλους τους συναδέλφους», ενώ στην ερώτηση για το τι συμβαίνει γύρω απ’ αυτό, διευκρινίζει:
«Τα τελευταία χρόνια, το ΤΕΕ, όπως και άλλοι Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, και κυρίως προχωράνε στο να κλείνουν τα γραφεία, να μην εκπροσωπούνται, και οι δομές συγκεντρώνονται σε κάποιες περιοχές σε μεγάλες πόλεις.
Συζήτηση υπήρξε επίσης κάποια στιγμή να υποβαθμιστούν και τα Περιφερειακά Τμήματα όχι μόνο οι Νομαρχιακές Επιτροπές όπως στη Δράμα. Να υποβαθμιστούν σε γραφεία, κάτι το οποίο μπορέσαμε και το αποτρέψαμε και δεν προχώρησε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν οι συνάδελφοι εδώ στη Δράμα το αφήσουμε, κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους συναδέλφους μας. Θα πρέπει να απευθύνονται είτε στην Καβάλα, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, οπότε θα είναι πιο δύσκολη και η καθημερινή τους εξυπηρέτηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους».
Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» αν υπάρχει συμμετοχή και ενδιαφέρον για τις εκλογές, ο κ. Παράσχουν τονίζει ότι, «όσον αφορά τη συμμετοχή των μηχανικών στην ψηφοφορία, κάθε χρόνο φθίνει όλο και περισσότερο. Γίνεται μια προσπάθεια προς τους νέους συναδέλφους να τους προσεγγίσουμε ώστε να γνωρίσουν τις διαδικασίες, να γνωρίσουν τι είναι το ΤΕΕ και πώς μπορεί να τους βοηθήσει, αλλά κυρίως το πώς μπορούν να συμμετέχουν. Όπως ξέρετε, το ΤΕΕ είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους. Και το κράτος δεν είναι μόνο η κεντρική κυβέρνηση, είναι και η Αυτοδιοίκηση όπως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Οι μηχανικοί μπορούν να βοηθήσουν και να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή».
Στην ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι αποχώρησαν από το επάγγελμα ή έφυγαν στο εξωτερικό έστω διατηρώντας την ιδιότητα του πολιτικού, ο ίδιος, μας επισημαίνει ότι «δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία. Τα στοιχεία κρατούνται στο κεντρικό Μητρώο μελών του ΤΕΕ στην Αθήνα και δεν δίνονται περισσότερα πάνω σ’ αυτό».
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχου, το Μητρώο στην περιοχή μας έχει εγγραμμένους περί τα 570 άτομα, ενώ στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 330 άτομα περίπου. Όπως τονίζει, «το πολύ να είμαστε 400 άτομα συνολικά. Δεν μπορούμε όμως να δούμε τις μεταβολές του Μητρώου τα τελευταία 5 ή και περισσότερα χρόνια. Επειδή τον τελευταίο καιρό, έχει αποδεσμευτεί πλέον η ιδιότητα του μηχανικού από την ασφάλιση, οι περισσότεροι πλέον μπορούν και κρατούν την ιδιότητά τους και φεύγουν στο εξωτερικό. Συνήθως αυτοί που διαγράφονται είναι πολύ μικρότερο ποσοστό και είτε πρόκειται για συνταξιούχους ή που για κάποιους λόγους βγαίνουν από το επάγγελμα».