Στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη
Υπογράφηκε η σύμβαση
δωρεάς για τις μελέτες του
Οπτικοακουστικού κόμβου Δράμας
Μεταξύ του Υπ. Πολιτισμού και της εταιρείας Raycap
Μενδώνη: «Η Δράμα, με τη μακρά κινηματογραφική της παράδοση, αποκτά ένα χώρο διεθνών προδιαγραφών»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο βρίσκεται η όλη διαδικασία για τη δημιουργία του Κέντρου Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, στο πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη στη Δράμα.
Όπως είναι γνωστό, ο χώρος έχει ήδη εκμισθωθεί στο Δήμο Δράμας για 30 χρόνια, με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα τα δύο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια 2.000 ευρώ.
Όπως είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» στα μέσα Μαρτίου 2025, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κα. Μενδώνης, είχε εγκριθεί η εκπόνηση μελετών με δαπάνες της εταιρείας Raycap, ενώ τα νεότερα είναι ότι, υπογράφηκε πλέον και η σύμβαση της εταιρείας με το Υπ. Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, στις 17 Απριλίου υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς μεταξύ της εταιρείας Raycap και του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία Κέντρου Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη, στη Δράμα.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο υπογραφής της σύμβασης, [εγκρίνεται η από 18 Μαρτίου 2025 σύμβαση δωρεάς ποσού ύψους 650.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, ως δωρεοδόχου, και της ανώνυμης εταιρείας “ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.”
ως δωρητή. Η εν λόγω δωρεά αφορά στην εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση τεσσάρων κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου του Στρατοπέδου Ανδρικάκη και τη δημιουργία ενός πυρήνα Οπτικοακουστικού Κόμβου].
Την σύμβαση εκτός από την υπ. Πολιτισμού κα. Μενδώνη, υπογράφουν ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πιερρακάκης και ο υφυπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κώτσηρας, ενώ εκ μέρους της εταιρείας Raycap, υπέγραψε η εκπρόσωπος κα. Καλλίσσα Αποστολίδου.
Η δωρεά της εταιρείας αφορά στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών αποκατάστασης τεσσάρων κτηρίων, εντός του στρατοπέδου Ανδρικάκη, καθώς και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οπτικοακουστικού κόμβου, προκειμένου να στεγάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Μενδώνη: «Χώρος διεθνών προδιαγραφών»
Σε δήλωσή της για την υπογραφή της σύμβασης της δωρεάς, η υπ. Πολιτισμού κα. Μενδώνη, αναφέρει: «Η Δράμα, με τη μακρά κινηματογραφική της παράδοση, αποκτά ένα χώρο διεθνών προδιαγραφών, αφιερωμένο στις οπτικοακουστικές τέχνες, ενισχύοντας όχι μόνον την τοπική, αλλά κυρίως την εθνική κινηματογραφική παραγωγή.
Η γενναιόδωρη δωρεά της Raycap ΑΕ, δια της οποίας εκπονείται το σύνολο των μελετών των τεσσάρων κτηρίων, εντός του Στρατοπέδου Ανδρικάκη, επιταχύνει την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου, καθώς “ξεκλειδώνει” τη χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- ΕΣΠΑ 2021-2027 και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού».
Όπως τονίζει η κα. Μενδώνη, «με την ολοκλήρωση του έργου, το στρατόπεδο Ανδρικάκη θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία του κινηματογράφου και των νέων τεχνολογιών, στη χώρα μας. Το Κέντρο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας δεν είναι μόνο μια πρωτοποριακή επένδυση στον πολιτισμό, αλλά ένας σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας για τη Δράμα και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή του, θα δημιουργήσει μοναδικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς την οικογένεια του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη και την ομάδα της ΡΕΗΚΑΠ, για μια ακόμη γενναιόδωρη προσφορά τους στην πατρίδα μας».
Τα αντικείμενο της σύμβασης
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο αντικείμενο της σύμβασης δωρεάς, περιλαμβάνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των μελετών Παθητικής Πυροπροστασίας, Ακουστικής και Προσβασιμότητας, καθώς και η μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και Φύτευσης.
Περιλαμβάνονται επίσης η στατική μελέτη και ενισχύσεις, οι τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις, η μελέτη Η/Μ των Κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, όπως και η μελέτη Συγκοινωνιακών Έργων και η μελέτη Υδραυλικών Έργων.
Οι μελέτες θα εκπονηθούν με τη συνδρομή και την εποπτεία της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η κληρονομιά του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, το οποίο θα δώσει στη Δράμα μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχει σήμερα και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των οπτικοακουστικών τεχνών, καθιστώντας την περιοχή ως ένα μεγάλο κόμβο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Φυσικά, κέντρο του μοναδικού αυτού Οπτικοακουστικού Κέντρου για τις Τέχνες, αποτελεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας εγχείρημα, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στο χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.
Κεντρικός στόχος η αξιοποίηση της άυλης κληρονομιάς του Φεστιβάλ Δράμας για τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης του οπτικοακουστικού τομέα και διασύνδεσής του με την κοινωνία και οικονομία, όπως και την ανάπτυξη δημιουργικών συσπειρώσεων (creative clusters) και κόμβων (creative hubs) στον ευρύτερο τομέα της Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με έμφαση στις οπτικοακουστικές τέχνες.
Το πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη, έχει έκταση 150 στρεμμάτων και χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα, απομεινάρι της χρήσης του χώρου ως στρατοπέδου, ενώ επίσης βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός κόμβος ανάμεσα στο αστικό κέντρο της πόλης και το αγροτικό – φυσικό τοπίο στην περιφέρεια της πόλης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια είναι το ΥΠΠΟ, ο Δήμος Δράμας, το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας και ασφαλώς η Raycap ως χορηγός της μελέτης, και αναγνωρίζουν τη σκοπιμότητα μιας ολοκληρωμένης και οραματικής προσέγγισης που θα συμβάλει: στο πολυδιάστατο σχέδιο ανάπτυξης ενός κόμβου καινοτομίας στο πεδίο των οπτικο-ακουστικών τεχνών με διεθνή χαρακτήρα, στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων σε μια περιοχή με εντονότατο δημογραφικό πρόβλημα, όπως και στην ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτιστικών προορισμών στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας.
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι ο προτεινόμενος φυσικός σχεδιασμός να έχει συνοχή και ταυτότητα, ποικιλία και συμπληρωματικότητα χρήσεων, να δημιουργήσει μια προστιθέμενη αξία στο χώρο, έναν τόπο αναφοράς, να προωθήσει ένα Ολοκληρωμένο και Οραματικό Σχέδιο Παρέμβασης – από πλευράς λειτουργικής, ήτοι πολεοδομικά και κοινωνικά, από πλευράς περιβαλλοντικής και αισθητικής, ήτοι τοπιακά, και από πλευράς επιχειρηματικής και αναπτυξιακής, ήτοι εξωστρεφές, βιώσιμο και μακροπρόθεσμα ανταποδοτικό.
Να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο του πληθυσμού της Δράμας και των όμορων περιοχών, όσο και της Αν. Μακεδονίας Θράκης, δημιουργώντας έναν πόλο εύκολα προσβάσιμο για όλους, ενισχύοντας τη διαπερατότητα και συνδεσιμότητα με τις όμορες οικιστικές περιοχές και τους προορισμούς αναψυχής και άθλησης της πόλης, καλλιεργώντας συνέργειες και αμοιβαία οφέλη. Τέλος να κτίσει πάνω σε μια σημαντική άυλη κληρονομιά του τόπου για την ανάπτυξη μιας Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με διεθνή αναγνώριση στη Δράμα.