Υποστήριξη της πρότασης ένταξης
του Παρθένου Δάσους Φρακτού
στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO
Χρηματοδότηση 35.000 ευρώ στο Δ. Παρανεστίου από το Πράσινο Ταμείο
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ σημαντική επιτυχία έρχεται για το Νομό Δράμας, αλλά και για το Δήμο Παρανεστίου, καθώς το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την χρηματοδότηση του Δήμου με 35.000 ευρώ, για στην υποστήριξη της πρότασης ένταξης του Παρθένου Δάσους του Φρακτού στη λίστα των Μνημείων Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στις 18 Αυγούστου 2020, ο «Πρωινός Τύπος» δημοσίευε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Παρανεστίου είχε συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ώστε να προωθηθεί η ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού, στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η προσπάθεια, είχε ήδη ξεκινήσει από την Έδρα UNESCO Con-Ε-ECT στη Δράμα και τον διευθυντή της, καθηγητή του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, κ. Δημήτρη Εμμανουλούδη, ο οποίος τότε με δήλωσή του στον «Π.Τ.», είχε μιλήσει για μια πολύ δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια. Όπως είχε τονίσει, «αν και εφόσον εγκριθεί, αυτό θα σημαίνει παγκόσμια αναγνώριση όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλη τη χώρα».
Η πρόταση υποστήριξης της δημιουργίας του φακέλου, τέθηκε υπόψη του Πράσινου Ταμείου, το οποίο χρηματοδοτεί προτάσεις του είδους, και τελικά την ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 με ομόφωνα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε και επίσημα πλέον στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το αίτημα του Δήμου Παρανεστίου για την υποστήριξη της πρότασης έντασης του Παρθένου Δάσους Φρακτού στη λίστα των Μνημείων Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO έγινε δεκτό.
Όπως αναφερόταν στην πρόταση υποστήριξης του Δήμου Παρανεστίου «στην προσπάθεια αυτή, ο Δήμος μας έχει αρωγό την Εθνική Επιτροπή της χώρας μας για την UNESCO, όπως και την Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO με acronym Con – E – Ect, η οποία είναι εγκαθιδρυμένη στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο εδρεύει στη Δράμα και ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Η ένταξη του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, στην προαναφερθείσα λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πέρα του ότι θα αποτελεί την πρώτη ένταξη μνημείου φυσικού κάλους της χώρας μας στον κατάλογο αυτό, θα βοηθήσει και στην ανάδειξη και αναγνωρισιμότητα του Παρθένου Δάσους σε παγκόσμιο επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Ελλάδα».
Επίσης, επιπρόσθετα και ανεξάρτητα από την προαναφερθείσα υποβολή, πρόκειται να γίνει προσπάθεια ώστε να ενταχθεί το Παρθένο Δάσος και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, γεγονός που δεν αντιβαίνει στην προαναφερθείσα ένταξή του στη World Heritage List.
Για την προετοιμασία των ανωτέρω προτάσεων θα απαιτηθεί η συνδρομή ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία σε αμφότερες τις περιπτώσεις θα αναλάβει να υλοποιήσει τα κάτωθι:
α. Αναλυτική καταγραφή και επιστημονική αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και συγκερασμός των αποτελεσμάτων από τις μέχρι τώρα υφιστάμενες σχετικές μελέτες για την περιοχή ενδιαφέροντος.
β. Τεχνικές εκθέσεις, οι οποίες θα συνταχθούν με την συνεργασία και τις οδηγίες ειδικών επιστημόνων Διεθνούς εμβέλειας, που έχουν εμπειρία επιτυχούς υποβολής φακέλων για ένταξη στο World Heritage List περιοχών άλλων χωρών, όπως και στο Global Geoparks Network.
γ. Σύνταξη και υποβολή των σχετικών φακέλων της υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους Φρακτού, αρχικά στους Εθνικούς αρμόδιους φορείς και εν συνεχεία στο World Heritage Center της UNESCO όπως και στο Global Geoparks Council του ίδιου οργανισμού.
Το κόστος των παραπάνω εργασιών ανέρχεται σε 35.000 ευρώ, τις οποίες τελικά χρηματοδοτεί με την απόφασή του αυτή, το Πράσινο Ταμείο.