Home > Πρώτο Θέμα > «Υποστηρίζουμε την τοπική αγορά για να κρατάμε ζωντανή την πόλη μας…» ► Αυξάνονται συνεχώς οι διαδικτυακές πωλήσεις από επιχειρήσεις της Δράμας

«Υποστηρίζουμε την τοπική αγορά για να κρατάμε ζωντανή την πόλη μας…» ► Αυξάνονται συνεχώς οι διαδικτυακές πωλήσεις από επιχειρήσεις της Δράμας

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι εκπτώσεις

«Υποστηρίζουμε την τοπική αγορά

για να κρατάμε ζωντανή την πόλη μας…»

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Μαρούσης

► Αυξάνονται συνεχώς οι διαδικτυακές πωλήσεις από επιχειρήσεις της Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΑΓΟΡΑ της Δράμας μπορεί να μην είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας, παρ’ όλα αυτά όμως είναι μια αρκετά καλή αγορά, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλα όσα χρειάζονται. Τόσο από τα καθημερινά και αναγκαία προϊόντα, όσο και από τα πιο εξεζητημένα, ηλεκτρονικά αντικείμενα, ρουχισμό, υπόδηση και άλλα πολλά.

Παρ’ όλα αυτά, στη δίνη των τελευταίων χρόνων με τα μνημόνια, την υγειονομική πανδημία και στη συνέχεια την ενεργειακή κρίση, η αγορά της Δράμας έχει τα πάνω και τα κάτω της.

Μια σημαντική ενίσχυση για την αγορά της Δράμας, είναι και η λειτουργία της Ονειρούπολης, η οποία προσδίδει σημαντικά στην οικονομία της περιοχής σε πολλά επίπεδα.

Αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε προς το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται στο τέλος Φεβρουαρίου και όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Μαρούσης, «ήδη έχει δημιουργηθεί μια κινητικότητα το προηγούμενο διάστημα, η οποία κρίνεται ικανοποιητική», συμπληρώνοντας: «Ανάλογα με το είδος των επιχειρήσεων φυσικά, άλλες δηλώνουν ικανοποιημένες από την κινητικότητα των εκπτώσεων, άλλες όχι και τόσο. Αυτό έχει να κάνει με το τι απόθεμα είχε ο καθένας, τι ποσοστά έκπτωσης έδωσε και είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν την κατάσταση αυτή».

Ερωτώμενος για το πώς κινήθηκε η αγορά της Δράμας σε σχέση και με το προηγούμενο διάστημα του Δεκεμβρίου με την Ονειρούπολη μέχρι και σήμερα, ο κ. Μαρούσης εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος: «Η Ονειρούπολη δημιούργησε μια κινητικότητα στην πόλη, όπου σαφώς και είχε μια θετική αποτύπωση στα ταμεία των καταστημάτων και στη συνέχεια με τις εκπτώσεις δημιούργησε ένα δίμηνο, κατά το οποίο τα καταστήματα κινήθηκαν».

Όπως λέει, «τώρα θα ακολουθήσει μια περίοδος όπως είναι ο Μάρτιος, παραδοσιακά ο δυσκολότερος μήνας του έτους. Το ευχάριστο είναι ότι το Πάσχα πέφτει σχετικά νωρίς στις 20 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι από αρχές Απριλίου θα αρχίσει και πάλι η αγορά να ζωντανεύει και ο κόσμος να κινείται πιο δυναμικά».

Ζητούμενο η σταθερότητα

Ερωτώμενος για το ότι βλέπουμε μια κινητικότητα κατά την οποία συχνά ανοίγουν και κλείνουν καταστήματα και σ’ αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει μια σταθερότητα, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξηγεί ότι, «τέτοια φαινόμενα είχαμε πάντα. Κάποιες επιχειρήσεις άνοιγαν, άλλες έκλειναν. Το υγιές σε μια αγορά είναι να ανοίγουν περισσότερα καταστήματα από αυτά που κλείνουν. Το ζητούμενο είναι αυτό. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε ο κόσμος να υποστηρίζει την τοπική αγορά ώστε για κάθε κατάστημα που κλείνει να ανοίγουν δύο, για να υπάρχουν και οι ανάλογες θέσεις εργασίας».

Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι δικές του διαπιστώσεις για την αγορά της Δράμας, ο κ. Μαρούσης εξηγεί: «Στις μικρές επιχειρήσεις δυστυχώς και με το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με τις πολυεθνικές, είναι πιο δύσκολη η βιωσιμότητά τους. Ανοίγουν επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν πολύ δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ή κάποιες επιχειρήσεις μπορούν να διατηρήσουν την πελατεία τους, να εκσυγχρονιστούν και να είναι γενικότερα ανταγωνιστικές.

Αυτό έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες. Ένας απ’ αυτούς, είναι ότι πάρα πολλοί επαγγελματίες είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, οπότε πολλά καταστήματα κλείνουν και γι’ αυτό το λόγο. Σαφώς ένας νέος επαγγελματίας θα πάρει πιο δύσκολα την απόφαση να ανοίξει μια επιχείρηση, σε σχέση με την ευκολία που θα την έπαιρνε πριν από 20 χρόνια, καθώς θα πρέπει να σταθμίσει πάρα πολλούς παράγοντες. Πλέον δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, οπότε απαιτείται μια πολύ καλή στάθμιση όλων των παραγόντων, πριν τοποθετήσει τα χρήματά του σε μια νέα επιχείρηση».

Διαδικτυακές πωλήσεις

Κατά την περίοδο της υγειονομικής πανδημίας του Covid, είχε δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουν πολλές επιχειρήσεις ηλεκτρονικό εμπόριο. Ερωτώμενος, σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις, ο κ. Μαρούσης, τονίζει:

«Συνεχίζουν να υπάρχουν και πολλές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μάλιστα ενδυναμώνονται. Εκμεταλλεύτηκαν εκείνα τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί με τον Covid, εκμεταλλεύτηκαν κάποια κεφάλαια για τη δημιουργία on line καταστημάτων, που σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε και σε πανελλαδικό επίπεδο. Το eshop δεν έχει σύνορα και κάποιοι σίγουρα επωφελήθηκαν.

Η πλειοψηφία τα κρατάει και μάλιστα αρκετοί συνάδελφοι συνεχίζουν και δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους».

Καταλήγοντας ο ίδιος τονίζει ότι, «πάντα θα πρέπει να υποστηρίζουμε την τοπική αγορά για να κρατάμε ζωντανή την πόλη μας και να γινόμαστε παράγοντες της ευημερίας της πόλης μας, και όχι παράγοντες της υποβάθμισης. Κάθε ευρώ που μένει στην πόλη είναι ανταποδοτικό».