Υποτονικό το ενδιαφέρον συμπολιτών
μας για αιτήσεις στο Εξοικονομώ
στους Νομούς Δράμας και Καβάλας
► Δηλώσεις του προέδρου του Τ.Ε. Αν. Μακεδονίας Απ. Παυλίδη στον «Π.Τ.»
► Μόνο 20.000 αιτήσεις σε όλη τη χώρα αντί 40.000 που ήταν ο στόχος του Υπουργείου
Του Θανάση Πολυμένη
ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για την κατάθεση αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ». Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα έχει ανοίξει από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2021, με καταληκτική ημερομηνία στις 3 Φεβρουαρίου 2021.
Αν και το ενδιαφέρον του κοινού αναμενόταν να είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς πολλές αιτήσεις από τα δύο προηγούμενα προγράμματα είχαν μείνει εκτός, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι ο στόχος του Υπουργείου για 40.000 αιτήσεις, είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. Αυτή την ώρα έχουν κατατεθεί περίπου 20.000 αιτήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ακόμα και στην περιοχή μας, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας είναι αρκετά χαμηλό.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΕΕ ΑΜ) κ. Απόστολος Παυλίδης, «σε όλη την Ελλάδα έχουν υποβληθεί περίπου 20.000 αιτήσεις, οι οποίες είναι στη φάση λίγο πριν την οριστικοποίηση. Φυσικά δεν σημαίνει ότι όλες θα εγκριθούν. Πάντως υπολείπονται κατά πολύ από τον στόχο των 40.000 – 50.000 αιτήσεων που έχει βάλει ως στόχος το Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος».
Ο κ. Παυλίδης, εξηγεί ότι η όλη διαδικασία κυλάει ομαλά και δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα όπως τις προηγούμενες φορές στη λειτουργία της πλατφόρμας. Αναφερόμενος στην προθεσμία, σημειώνει ότι επίσημα είναι μέχρι 3 Φεβρουαρίου, λέγοντας όμως ότι «θα δοθεί παράταση για 2 εβδομάδες. Δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό θα ανακοινωθεί και ίσως στη συνέχεια ανακοινωθεί και δεύτερη παράταση ανάλογα με την πορεία των αιτήσεων. Και αυτό γιατί τους ενδιαφέρει να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις».
Πρόβλημα οι αυξήσεις των τιμών
Επισημαίνει ιδιαίτερα ακόμα ο κ. Παυλίδη, ότι, «το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με τη μεγάλη άνοδο στις τιμές των οικοδομικών υλικών. Υπάρχει φοβερά μεγάλη διαφοροποίηση, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και αυτό έχει επηρεάσει τους προϋπολογισμούς πολλών παρεμβάσεων. Το πρόβλημα είναι στην οικοδομή γενικότερα, αλλά ειδικά για το Εξοικονομώ, κάποιες παρεμβάσεις που είχαν προϋπολογιστεί με βάση τιμές του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, τώρα είναι λίγο στον αέρα. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και το θέμα είναι ότι αν δεν μπορέσουν να υλοποιηθούν, ενδεχομένως ο αιτών να μην πιάσει τον στόχο και να κινδυνεύει να μην υπαχθεί».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Παυλίδης, «αυτό υπάρχει στα υπόψη του Υπουργείου και γι’ αυτό θα δοθεί και η παράταση, αλλά υπάρχει και μια σκέψη στο ΥΠΕΝ, αν είναι δυνατόν να μεταφερθούν χρήματα από άλλο λογαριασμό στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό του Εξοικονομώ που είναι 634 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει αυτή η ακρίβεια. Αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει αν και υπάρχει ως σκέψη».
Όπως εξηγεί, «τώρα το ανώτατο όριο είναι 28.000 ευρώ ανά αίτηση ή 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Εφόσον μπορέσει και εξασφαλιστεί το κονδύλιο, αυτά θα διευρυνθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες».
Χαμηλό το ενδιαφέρον στην περιοχή μας
Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, ο κ. Παυλίδης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν το πόσες ακριβώς αιτήσεις έχουν γίνει, σημειώνει πάντως ότι γενικότερα «το ενδιαφέρον για τις αιτήσεις είναι χαμηλό. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι φταίει σ’ αυτό και η γενικότερη φιλοσοφία στην Ελλάδα, ότι είμαστε της τελευταίας στιγμής και όπως είπα, έχουμε ήδη μπει στη λογική των παρατάσεων».
Ο κ. Παυλίδης τονίζει ακόμα «ήδη η συγκυρία είναι τέτοια, καθώς οι περισσότερες προθεσμίες πηγαίνουν προς παράταση, όπως το ζήτημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, αλλά και το ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου».