Home > Πρώτο Θέμα > Υποβαθμίζεται το Ογκολογικό Τμήμα Καβάλας όπου ο κ. Πολάκης προέτρεπε τους Δραμινούς καρκινοπαθείς να πηγαίνουν!

Υποβαθμίζεται το Ογκολογικό Τμήμα Καβάλας όπου ο κ. Πολάκης προέτρεπε τους Δραμινούς καρκινοπαθείς να πηγαίνουν!

Ψήφισμα κατά της υποβάθμισης από το Σωματείο Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Καβάλας

Υποβαθμίζεται το Ογκολογικό Τμήμα

Καβάλας όπου ο κ. Πολάκης προέτρεπε

τους Δραμινούς καρκινοπαθείς να πηγαίνουν!

► Σε υπομονάδα μετατρέπεται το Ογκολογικό Τμήμα Καβάλας με την παρουσία Ογκολόγου μόνο δύο φορέα το μήνα!

► Κλείσιμο της Ρευματολογικής Κλινικής, απουσία κλινών στο Ογκολογικό Τμήμα, τρίμηνη αναμονή στα Εξωτερικά Ιατρεία!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο το Νοσοκομείο Δράμας που αντιμετωπίζει προβλήματα υποβάθμισης στο τομέα της προσφοράς υπηρεσιών υγείας, αλλά και το υποτιθέμενα μεγάλο και περιφερειακό Νοσοκομείο της Καβάλας.

Μέχρι τελευταία, όσον αφορά τουλάχιστον το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας, ήταν μια κάποια λύση για πολλούς καρκινοπαθείς Δραμινούς συμπολίτες μας, οι οποίοι, αντί να καταφεύγουν προς τη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετούνταν από την Καβάλα.

Για τους Δραμινούς, το Νοσοκομείο Καβάλας, αποτελεί την αμέσως επόμενη επιλογή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και την πρώτη επιλογή. Άρα, αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των Δραμινών γι’ αυτό, είναι σημαντικό.

Το τελευταίο διάστημα όμως, και αυτό, αντιμετωπίζει προβλήματα υποβάθμισης, όπως για παράδειγμα το Ογκολογικό του Τμήμα, το οποίο πλέον, όχι μόνο δεν διαθέτει τις απαραίτητες κλίνες, αλλά έχει μετατραπεί σε υπομονάδα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται, από την παρουσία του Διευθυντή του Ογκολογικού σε δύο φορές το μήνα, από καθημερινή που ήταν πριν. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης το ζήτημα του Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων, καθώς η αναμονή για ραντεβού αγγίζει ήδη τους 3 μήνες.

Οι προτροπές Πολάκη

Να θυμίσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι μόλις πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, που συστηματικά αδιαφορεί για την ψήφιση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Δράμας, κυρίως για τη δημιουργία της Β΄ Παθολογικής Κλινικής και Ογκολογικού Ιατρείου στην πόλη μας, προέτρεπε από του βήματος της Βουλής τους Δραμινούς καρκινοπαθείς, να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Καβάλας για την εξυπηρέτησή τους.

Φαίνεται ότι, τα προβλήματα είναι πολλά και ατελείωτα, και πλέον δεν υπάρχουν λύσεις γι’ αυτά, παρ’ όλες τις όποιες υποσχέσεις εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας! Τελικά, τι ισχύει πραγματικά κ. Πολάκη; Πού συμφέρει να πηγαίνουν οι καρκινοπαθείς της Δράμας; Στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη ή στη Θεσσαλονίκη; Ή μήπως πουθενά και να περιμένουν τη μοίρα τους!

Για το λόγο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στην περαιτέρω  υποβάθμιση, το οποίο απέστειλε σε όλα τα στελέχη της διοίκησης του Ιδρύματος, στο διοικητή της 4ης ΥΠΕ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στον υπ. Υγείας κ. Ξανθό, στον αν. υπ. Υγείας και στην ΠΟΕΔΗΝ. Το ψήφισμα υπογράφεται από δεκάδες στελέχη, ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου, από εκπροσώπους φορέων της Καβάλας καθώς και από πολίτες.

Το ψήφισμα

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα αυτό, [η πραγματικότητα έχει δρομολογήσει τη μετατροπή του Νοσοκομείου Καβάλας από υγειονομικό κέντρο που εξυπηρετεί τους ασθενείς τεσσάρων νομών, σε μία υποβαθμισμένη επαρχιακή μονάδα Υγείας οι υπηρεσίες της οποίας υποχρεώνουν δεκάδες ασθενείς καθημερινά να ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης και στα ιδιωτικά Νοσοκομεία και εργαστήρια.

Παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο μας, δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί η αποψίλωσή του από ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των λειτουργιών του Νοσοκομείου.

Η δημιουργία των  Ιατρείων , που ουσιαστικά ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα   Υγείας, θεωρείται μεν χρήσιμη, αλλά δεν είναι ικανή να μειώσει στο ελάχιστο τα προβλήματα που δημιούργησε το κλείσιμο της Ρευματολογικής Κλινικής, η απουσία κλινών  του Ογκολογικού  Τμήματος  και η  μετατροπή του σε υπομονάδα, καθώς και η αλλαγή της παρουσίας του Διευθυντή του Ογκολογικού, από καθημερινή σε δύο φορές μηνιαίως ή η αναμονή στα ραντεβού των Τ.Ε.Ι που αγγίζει το τρίμηνο.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα και ενώ είναι πάγιο το αίτημα για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καβάλας σε Περιφερειακό, καθώς στην ουσία ως τέτοιο λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα  του έχει ανατεθεί ο ρόλος «νοσοκομείου ανάσχεσης ασθενών προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη, κατά πλειοψηφία,  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου  του νοσοκομείου σχετικά με την εφαρμογή του Οργανισμού λειτουργίας του ο οποίος ψηφίστηκε το 2012!

Επί 7 ολόκληρα χρόνια, οι εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου Καβάλας αρνήθηκαν να τον εφαρμόσουν με κύριο επιχείρημα ότι ήταν … ανεφάρμοστος. Και αυτό το επιχείρημα είχε σύμμαχο τη λογική, την υπεράσπιση της αξιοπρεπούς λειτουργίας του Νοσοκομείου και, κυρίως, τον σεβασμό στο δικαίωμα των ασθενών για την όσο δυνατόν αξιοπρεπέστερη και αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπήρχαν.

Η  έστω και  «εν μέρει» εφαρμογή του Οργανισμού Λειτουργίας του Νοσοκομείου του 2012, αποτελεί την κερκόπορτα για την υλοποίηση όλων των δεινών που περιλαμβάνονται στον εν λόγω Οργανισμό Λειτουργίας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τη μετατροπή σε υπομονάδες, πολλών κλινικών και τμημάτων που εξυπηρετούν σήμερα όλη την Περιφέρειά μας, όπως το Ογκολογικό, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την ΩΡΛ, τη Νευρολογική και τη Ρευματολογική, το Νεογνολογικό  καθώς και συνλειτουργίες τμημάτων, όπως η Νευροχειρουργική και Ουρολογική κλινική,  που σήμερα υποδέχονται , χειρουργούν και νοσηλεύουν  ασθενείς από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως, σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση του ωραρίου λειτουργίας τους, μείωση των κλινών, μείωση του προσωπικού, υποβάθμιση του επιστημονικού έργου, απώλεια του επιστημονικού κύρους και έργου του Νοσοκομείου Καβάλας και ταυτόχρονα απώλεια κάθε δυνατότητας προοπτικής ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων και λειτουργιών. Συμπληρωματικά, έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό κάθε διεκδίκησης αύξησης προσωπικού τη στιγμή που ήδη το Νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% των θέσεων εργασίας που ορίζει ο Οργανισμός του 2009.]

Οργανισμός

Όπως τέλος επισημαίνεται, η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καβάλας δεν γίνεται δεκτή και απαιτείται η «ανάκληση της απόφασης εφαρμογής του Οργανισμού του 2012 και ζητάμε την άμεση έκδοση  νέου Οργανισμού Λειτουργίας, όπως είχε προταθεί από το Δ.Σ του Νοσοκομείου Καβάλας στις 21-4-17, που θα καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου Νοσηλευτικού Ιδρύματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί ολόκληρη την Περιφέρεια

Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο στην όποια προσπάθεια μετατροπής Τμημάτων και Κλινικών σε υποβαθμισμένα υποτμήματα.]