Οι πρώτοι μεταμφιεσμένοι της χρονιάς για καλή ευετηρία!
Ζωντάνεψε με πλήθος κόσμου
το έθιμο των «Μωμόγερων»
της Καλλιφύτου
Στην πλατεία της Δράμας
Ζωντάνεψε και φέτος, και πιο συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου, το έθιμο των «Μωμόγερων» στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, στο πλαίσιο της Ονειρούπολης. Πρόκειται για το πρώτο από τα λαϊκά δρώμενα των μεταμφιεσμένων του Δωδεκαημέρου, που ξεκινάει τις γιορτές για καλή ευετηρία για τη νέα χρονιά, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα τη δεύτερη μέρα του χρόνου.
Έτσι, για άλλη μια χρονιά, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφύτου, ζωντάνεψε το πατροπαράδοτο ομώνυμο έθιμο, παρουσία πλήθους κόσμου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, φέτος ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφύτου, συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας, ενώ στο πλαίσιο της Ονειρούπολης παρουσίασε αρχικά χορούς από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου με τα χορευτικά του τμήματα, ενώ στη συνέχεια αναβίωσαν το έθιμο, το οποίο αποτελούνταν από θεατρικό και χορευτικό μέρος.
Πρόκειται για ένα αρχαίο λαϊκό ποντιακό δρώμενο που έχει την καταγωγή του στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του λαϊκού θεάτρου, ο δε πρωταγωνιστής του ομίλου, ο Μωμόγερος παριστά τον γνήσιο πρωταγωνιστή της πρώτης μορφής του αρχέγονου θεάτρου. Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη: το χορευτικό και θεατρικό δρώμενο. Στο χορευτικό μέρος όλοι οι Μωμόγεροι δρουν κατ’ εντολή του Ακρίτα με συγκεκριμένη χορευτική διαδικασία.
Το θεατρικό μέρος πλαισιώνεται από την νύφη, τον γέρο, την γριά, τον γιατρό, τον Χωροφύλακα και τον διάβολο. Οι συμμετέχοντες στο έθιμο, φορούν συνήθως τομάρια ζώων όπως προβάτων, τράγων ακόμα και λύκων παλαιότερα, ενώ συνήθως κρατούν μια ξύλινη βέργα.
Σύμφωνα με το έθιμο, οι «Μωμόγεροι» ήταν οι ακόλουθοι του θεού Διόνυσου και με τα κουδούνια και τις φωνές τους, εκπροσωπούν το καλό και ξορκίζουν το κακό και υποδέχονται τον καινούριο χρόνο.
Με το πέρασμα των αιώνων, οι «Μωμόγεροι» έφτασαν στον Πόντο και εκεί, δεν ήταν τίποτα άλλο από τους μεταμφιεσμένους αντάρτες, που με τις ιαχές και τα συνθήματα στην τούρκικη γλώσσα, εμψύχωναν και αναδείκνυαν το ελληνικό στοιχείο. Οι «Μωμόγεροι» υπήρχαν σε πολλές περιοχές του Πόντου με διάφορες ονομασίες.
Οι σημερινοί «Μωμόγεροι» στην Καλλίφυτο, φορούν κυρίως τις παραδοσιακές φορεσιές που φορούσαν παλαιότερα στον Πόντο, δηλαδή τις προβιές, ενώ σε άλλες περιοχές αυτές έχουν εξευγενιστεί περισσότερο και έχουν προστεθεί ακόμα και φουστανέλες.