Χάρτης ECDC για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη
Βελτίωση παρουσιάζει η Ελλάδα
στην πανδημία του κορωνοϊού
σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
► Στην Ελλάδα οι μόνες «πράσινες» περιοχές
► Σε κίτρινη περιοχή ο Νομός Δράμας και η Περιφέρεια ΑΜΘ
ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ έως μέτρια επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο SARS-CoV-2 σύμφωνα με την αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει περιοχές της στο «πράσινο» και το μεγαλύτερο μέρος της είναι στο «κίτρινο», όταν η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένει στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, στο «πράσινο» βρίσκονται περιοχές της Ηπείρου, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, η Δράμα και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –Θράκης βρίσκονται στο κίτρινο επίπεδο.
Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την ίδια χρονική περίοδο.
Εκτός από τη χώρα μας, την Φινλανδία και την Ισλανδία, που είναι χρωματισμένες «πορτοκαλί» όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο».
Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Πώς χρωματίζονται οι περιοχές
Πράσινες αν τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
Πορτοκαλί αν τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 50 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο· ή αν τα νέα κρούσματα είναι 25-150 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
Κόκκινες αν τα νέα κρούσματα είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο ή τα νέα κρούσματα υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 κατοίκους.
Γκρίζες αν τα δεδομένα δεν είναι επαρκή ή αν τα τεστ είναι λιγότερα από 300 ανά 100.000 κατοίκων.
Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.